Yaşam

Şarap Şişelerinin Tabanları Neden Düz Yerine İçeriye Kıvrımlı?

Hepsi olmasa da pek çok şarap şişesinin tabanı düz olmak yerine girintilidir. Bu girinti İçe doğru kavisli bir şekilde tasarlanmıştır.ve bazılarının kenarlarında bilinmeyen bazı çentikler var.

Peki, Şarap şişelerinin tabanı neden düz olmak yerine girintili?

Şarap şişelerinin dibindeki bu içbükey girintiye “punt” adı verilir.

Aslında her şarap şişesinin dibinde bir girinti yoktur ve olanlarda da bu girintinin hangi amaçla yapıldığı konusunda henüz net bir fikir birliğine varılamamıştır, ancak elbette bu konuda birkaç görüş vardır. . Öyle ki bu bahislerin varlığı Hatta tesadüflere dayanıyor olabilir.

Şöyle ki, şarap şişelerinin üflenerek şekillendirildiği dönemde, cam yapımında pipo adı verilen uzun ve içi boş bir cam kullanılıyordu. Bu cam belli bir büyüklüğe kadar şişirildikten sonra camın üfleme borusundan ayrılmasında kullanılır. Pontil adı verilen metal bir çubuk kullanıldı.

Sıcak üflemeli şişenin tabanına yerleştirilen pontil genellikle camdan ayrıldığı noktada iz bırakırdı ve buna pontil işareti adı verilirdi. Camın alt kısmında çıkıntı bırakan bu işlem sonunda, Her ne kadar şişelerin tabanı tamamen düz hale getirilmeye çalışılsa da,Bu muhtemelen mümkün değildi.

Böylece şişelerin dik durmasını ve dibinde keskin cam kalmamasını sağlamak için şişenin tabanı içeri doğru itilerek bir çukur oluşturuldu.

Aslında bu anlamsız girinti, şarap şişesini alttan tutarak servis etmeyi sevenler için. Başparmağın yerleştirilip kavranmasını sağlayan bir nokta görevi görür.görüyor.

Ayrıca bahis, şişeler uçtan uca yığılmış İzin verir. Şişeler bu şekilde istiflenirse hasar görme veya devrilme olasılıkları daha az olur.

Yine en yaygın görüşlerden biri, şarap şişelerindeki bu girintinin, şarapta tortu oluşması durumunda kullanıldığı yönündedir. Şarap bardağa döküldüğünde tortunun dışarı dökülmesini engeller.

Esasen bir şarap şişesinin girintili olup olmaması o şarabın kalitesi hakkında hiçbir şey ifade etmez.

Bununla birlikte, girintili şarap şişeleri genellikle düz olanlardan daha değerli olduğundan, şişenin varlığı şarap üreticisinin şişesine daha fazla para harcadığının göstergesiolarak düşünülebilir.

Bu noktada en önemli detay ise bu girintilerin şişelerin direncini büyük ölçüde arttırmasıdır. Bu, şişenin, özellikle köpüklü şaraplarda bulunan karbondioksit gazının basıncına dayanabilmesi için çok daha fazla yüzey alanı sağlar. Kısaca bu anlamı veremediğimiz girinti, Şarabın köpüğünü korur.

Son görüşe göre şişelerin diplerindeki girintiler yüzey alanını arttırdığı için şarap daha fazla buzla temas ediyor ve dolayısıyla şarap daha fazla buzla temas ediyor. İçerisindeki sıvının daha hızlı soğumasını sağlar.Belki tüm içeceklerin diplerini girintili yapmak daha mantıklı olur?

Kaynaklar: Vinepair, IFL Science

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu